Programi

Programi u centru

Podizanje kapaciteta djelatnika Javnih ustanova razmjenom iskustva i znanja među Ustanovama: razvoj programa trening radionica prema dostupnim znanjima djelatnika Ustanova koje su uključene u projekt.

Potencijalne teme:

  • Planiranje upravljanja
  • Promocija i marketing
  • Upravljanje posjetiteljima - načini prikupljanja podataka o prostornoj i vremenskoj distribuciji

Programi u prirodi

Stvaranje ture na istu tematiku koja povezuje određena zaštićena područja ili stvaranje ture unutar koje svako područje može ponuditi svoju specifičnost u jedan paket.

Za područje Parka prirode Telašćica (izdvojene značajke PP Telašćica na temelju kojih se prema potrebi može razviti program koji bi se provodio u sklopu razvijene ture kojoj je područje Telašćice jedna od točaka posjeta) program mogu provoditi djelatnici Ustanove ili još bolje - educirane osobe iz lokalne zajednice:

  • program na temu suhih mediteranskih travnjaka (biologija/priroda) namijenjena osnovnim školama (provedba tijekom proljeća)
  • program na temu tektonskog strmca (geografija) namijenjena srednjim školama – provedba pred i post sezona
  • program na temu ljekovitog bilja i izradi preparata od ljekovitog bilja namijenjen posjetiteljima

Programi u zajednici

Sa svrhom stvaranja ekonomskog benefita za lokalnu zajednicu razvili bi se programi za edukaciju zainteresiranih osoba iz lokalne zajednice za provedbu gore navedenih programa u prirodi.

Ovakva edukacija može se raditi u međusobnoj suradnji svih uključenih Ustanova u kojoj bi se mogle uključivati osobe iz različitih Ustanova prema potrebnom znanju za provedbu edukacije.

NPR. ako govorimo o programu na temu tektonskog strmca koji bi se provodio na području PP Telašćica, a za potrebe čije provedbe je potrebno razviti i provesti edukaciju osoba koje bi taj program provodile, može se uključiti kolega geolog iz druge Ustanove koji ima znanje o tom području.

Taj kolega sudjelovao bi u razvoju samog programa edukacije te u provedbi stručnog dijela kao predavač.


Kulturni i kreativni programi

JU PP TELAŠĆICA - ODNOSI SE NA ŠIRE PODRUČJE PP TELAŠĆICA

Saljske užance:
Manifestacija s tradicijom od preko 50 godina. Održava se svake godine vikend prije Vele Gospe i traje od četvrtka do nedjelje. Četvrtkom kasno popodne je otvaranje Saljskih užanci.

Petkom je ribarska noć u duhu prave dalmatinske tradicije na kojoj se kuhaju brudeti i ostala riblja jela, uz pjesmu klape za pravi morski ugođaj.

U subotu slijedi Saljska noć uz svjetla feralića i zvuk Tovareće mužike te zabavnu glazbenu večer.

A u nedjelju, nakon neprospavane noći, probudit će vas Budnica.

U poslijepodnevnim satima slijede „trke tovarov“ na saljskom portu. Sve to skupa čini doživljaj koji jednostavno morate doživjeti.

Tovareća muzika:
Osebujan način muziciranja izvođen na raznim vrstama bubnjeva te starinskim željeznim peglama ispunjenim kamenčićima te posebno atraktivnim rogovima.

Zaštitni je znak mjesta Sali, a danas predstavlja zaštićenu nematerijalnu baštinu RH, te joj je kao glazbenoj praksi dodijeljena i oznaka Hrvatski otočni proizvod.

Pretečom Tovareće mužike možemo smatrati batarelu, skup nasumičnih zvukova s ciljem stvaranja buke koja se koristila od davnina kao običaj otočana koji su batarelom tjerali zle duhove i uroke, veselili se i narugivali najčešće udovcima ili udovicama koji bi se ponovno vjenčavali.


Obrazovni programi

JU NP PAKLENICA

U NP Paklenica nudimo predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, stručna vođenja s mogućnosti upoznavanja biljnog i životinjskog svijeta.

Također organiziramo vođenja za promatranje ptica, promatranje guštera i zmija te promatranje biljnog svijeta.

Sudjelujemo nekoliko godina u predavanjim ai vođenjima studenata sa Sveučiišta u Beču na njihovoj terenskoj nastavi.

JU PP TELAŠĆICA

Ovaj dio još nije funkcionalan za područje Telašćice (nemamo još u ponudi Parka, ali se planira imati po završetku našeg projekta IEC Grpašćak).

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr