Jedrenje

Uhvatiti ćudljive jadranske vjetrove u jedra i zaploviti akvatorijem s tisuću otoka nezaboravno je iskustvo slobode i morskog prostranstva. Bilo da ste ljubitelji višednevnih jedriličarskih đita, tradicijskog jedrenja s latinskim jedrima, uzbudljivog hvatanja vjetra na dasci, sa zmajem ili na malim jedrilicama-jurilicama, uz naše ćete voditelje, vodiče i skipere uploviti u uzbudljiv svijet BioSfere.


Jedro – doživljaj tradicije

Na obližnjem otoku Murteru, u šarmantnoj Betini, nalazi se jedan sasvim poseban muzej. Zove se Muzej betinske drvene brodogradnje, ali zapravo priča priču o ljubavi – o vijekovnoj ljubavi između čovjeka i njegova broda: gajete, lađe, kaića ili leuta. Tradicionalna je gajeta značila život stanovnicima otoka dok ih još s kopnom nije vezao most. Vozila ih je do polja i maslinika u Modravama, u ribanje po svakome vremenu, u grad kod doktora ili na tržnicu, gdje će marljivi Boduli prodati svoje proizvode. Iako im više o njima ne ovisi život, ljubav Betinjana prema njihovim gajetama nije se smanjila. Dobile su počasni vez u živopisnoj betinskoj lučici, pa izgleda kao da se muzej prelio sve do mora. Upravo u toj lučici počinje i vaša jedriličarska pustolovina. Uz vaše ćete domaćine – učitelje i kapetane – savladati osnove tradicijskog jedrenja na latinsko jidro te odjedriti u ne tako daleku prošlost Betine i BioSfere.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr