Kulturni i kreativni turizam

Gotovo sva povijest Starog kontinenta ovom je prostoru u većoj ili manjoj mjeri ostavila nešto u nasljeđe. Kroz ture, programe i aktivnosti kulturnog i kreativnog turizma i sami ćete postati dio bogate povijesti ovog kraja. Želite li biti graditelji suhozida, jedriličari na latinsko idro, istraživači drevnih iskopina ili sudionici neke uzbudljive povijesne priče, u BioSferi možete pronaći pravi doživljaj za sebe.

Programi i ture kulturnog turizma na području Biosfere osmišljeni su u suradnji s ljudima koji ovdje žive i rade, a temeljeni su na njihovoj „maloj baštini“, punoj iskrenih emocija, nadahnuća i ljubavi.


Više od kamena – jednodnevna radionica suhozida

U samo nekoliko sati uz naše vodiče i domaćine steći ćete uvid u živopisnu povijest i važnost ovoga kraja od drevnih vremena do danas. Poveznica svih aktivnosti na ovoj turi su kamen i voda, ključne konstante svih zbivanja na ovome prostoru.

Tura uz stručnog vodiča uključuje i radionicu suhozida s majstorom graditeljem i svim potrebnim materijalima. Radionice se održavaju na autentičnim lokacijama na kojima je zaista potrebno popraviti ili izgraditi suhozid. Na taj način, ostavit ćete i svoj graditeljski trag na području BioSfere te istinski dati svoj doprinos našoj baštinskoj zajednici.

Nakon nadahnjujućeg rada slijedi okrijepa na vidikovcu Kamenjak uz domaći prisnac, pršut, sir, kruh ispod peke, marinirani češnjak i kapulicu, vino, domaći bajam, fritule i ostale proizvode lokalnih OPG-ova „začinjene“ predivnim pogledima na Vransko jezero i otoke biogradskog arhipelaga i Kornata.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr