Održana dvodnevna radionica „Cikloturizam u svim oblicima“

Na šestoj od trinaest radionica projekta „Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, u dva je dana sudjelovalo ukupno 24 sudionika. Radionica se održala 8. i 9. travnja 2021. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (cikloturizam), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projket BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjakonja za cikloturizam bila je Lidija Vrečar Mišćin, s više od 20 godina iskustva i rada u području cikloturizma. Lidija Vrečar Mišćin je nekoliko mandata obavljala funkciju direktorice TZ Zagrebačke županije, radila je i kao stručni savjetnik u Sektoru za turizam pri HGD, a u svojoj je karijeri vodila, koordinirala i organizirala mnoge projekte vezane uz cikloturizam. Članica je koordinacijskog tijela za Cikloturizam pri Ministarstvu turizma i sporta. U svojoj je prezentaciji Vrečar Mišćin objasnila osnovne pojmove, kao i zakonske okvire vezane uz cikloturizam kao gospodarsku djelatnost, a istaknula je i postojeće projekte, kao i ponudu na području koje obuhvaća BioSfera (Ličko-senjska, Zadarska i Šibensko-kninska županija).
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe od kojih je svaka imala zadatak izabrati, osmisliti i prezentirati po jedan proizvod iz područja prirodnog turizma.
Prva grupa je prezentirala dvodnevnu biciklističku turu „Povijest na kotačima“. Tura je samonavodeća, tj. bez vodiča, ali je u nju uključena potpuna logistička podrška, kao i noćenje, hrana, ulaznice u Park prirode Vransko jezero i NP Krka, koja bi se u ta dva dana obišlo.
Druga grupa je pred stavila šestodnevni program nazvan „Gastro Antic Bike Tour“. Kroz dnevne ture u dužinama od 30 do 65km prošlo bi se kroz najzanimljivije krajeve, te razgledale i doživjele prirodne i kulturne znamenitosti područja od Biograda preko Velebita do Nina i nazad, uz posjete PP Vransko jezero, PP Velebit i NP Paklenica. Značajan dio ture odnosio bi se i na gastro-eno doživljaj kroz posjete i obrokovanja u kvalitetnim obiteljskim gospodarstvima i/ili vinarijama.
Kao i sve dosadašnje radionice i ovu je obilježila izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.
Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Srpanj 2022.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr