Održana dvodnevna radionica „Gurmanski, gastro-eno i drugi turizam visoke vrijednosti“

U okviru projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, održana je dvodnevna radionica na temu „Gurmanski, gastro-eno i drugi turizam visoke vrijednosti“. Radionica se održala 15. i 16. travnja 2021. godine u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd, a odazvalo se ukupno 19 sudionika. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (gurmanski, gastro-eno i drugi turizam visoke vrijednosti), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projekt BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjakonja za predmetni oblik turizma bila je Magdalena Senjković, koja više od 10 godina sa svojim suprugom vodi iznimno uspješan projekt Vinarije Senjković na Braču. Zaštitni znak i njihov najuspješniji proizvod, uz kvalitetna vina, je vrhunska prezentacija kroz trosatnu večeru i degustaciju u više od deset sljedova. Svojom prezentacijom Magdalena Senjković je sudionike uvela u temu i nadahnula za nastavak rada.
U vrlo kreativnom ozračju do kraja dana su sudionici izdvojili dvadesetak ponuđača s prostora obuhvata projekta BioSfere za koje smatraju da svojom ponudom zadovoljavaju kriterije turizma visoke vrijednosti. Također je istaknut i velik broj, gotovo četrdeset, izvornih, autohtonih namirnica, jela i proizvoda koji su karakteristični za ovo područje, te koji imaju potencijal postati temelj svijesti o ovome području kao kvalitetnoj gastro destinaciji.
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe od kojih je svaka imala zadatak izabrati, osmisliti i prezentirati po jedan proizvod iz područja prirodnog turizma.
Grupa Janjetina s karamelom je prezentirala jednodnevnu gastro turu koju su nazvali „Arome dalmatinske kužine“. Turom bi se obišli PP Vransko jezero, njihova ornitološka staza i vidikovac Kamenjak, uz kušanje i degustacije izvornih namirnica, jela i vina na Kamenjaku, u nekom od obližnjih OPG-ova te u baštinskom hotelu Maškovića han.
Druga grupa, Slatki pelinkovac je predstavila četverodnevni program. Svaki dan je nezavisna tematska gurmanska gastro-eno cjelina te se može, a i ne mora vezati uz ostale. Isto tako, na ove se programe jednostavno mogu nadovezivati novi, kojima će se upotpunjavati ponuda. Programi koje su detaljnije opisali su Kulturna i gastro baština Šibenika zatim Veni, vidi, fish na prostoru Starigrada i NP Paklenice, Evil village tour u Pirovcu i Farming experiance na području Vranskog jezera.
Kao i sve dosadašnje radionice i ovu je obilježila izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Lipanj 2023.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr