Održana dvodnevna radionica „Jedrenje (u svim oblicima – sportsko, amatersko, tradicijsko – latinska idra)“

Na devetoj od trinaest radionica projekta „Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, u dva je dana sudjelovalo ukupno 12 sudionika. Radionica se održala 29. i 30. travnja 2021. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (jedrenja), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projekt BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjak za predmetni oblik turizma bio je Saša Fegić, dugogodišnji jedriličar, skiper, bloger, urednik portala o jedrenju i autor jedinstvenog projekta restauracije znamenite jedrilice „HIR 3“ s kojom je u dvogodišnjem jedrenju kao prvi pod hrvatskom zastavom oplovio svijet takozvanom južnom rutom. Nakon uvodne prezentacije, sudionici su u interaktivnoj raspravi razmotrili potencijale prostora BioSfere te primjere dobre prakse iz područja jedrenja.
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Za razliku od prethodnih radionica, ovaj puta sudionici nisu podijeljeni na više grupa, već su u jednoj grupi u zadanom vremenu imali mogućnost oblikovati jedan ili više proizvoda. Grupi se u kreiranju pridružio i stručnjak Saša Fegić.
Zanimljivo je da je ovakav način urodio neuobičajeno uspješnom kreiranju proizvoda, kojih je ova grupa izradila čak pet:
1. Škola tradicijskog jedrenja (čvorovi, vjetrovi, veslanje, timun, dizanje jedra…) – jednodnevni program
2. Doživljaj tradicije (kombinacija hrane, tradicije, iskustva i priča o gajeti i prirodi) – također jednodnevni program
3. Sportski dan na vodi – jednodnevni intenzivni dan koji uz jedrenje na sportskoj jedrilici uključuje i druge aktivnosti poput trekinga, penjanja, ronjenja, plivanja, itd..
4. Revija tradicijskih brodova leuta i gajeta – u večernjim satima ispred glavne gradske rive, jedri se na tradicijskim brodovima s ciljem da se promoviraju ostali izleti, ali i predstavi same brodove široj publici
5. Jedriličarski suveniri – sudionike ovog programa uči se kako se rade razni suveniri na temu jedrenja i plovidbe (npr. privjesci od konopa, makete brodova, torbice od jedra…). Ove suvenire mogu raditi i djeca jedriličari, a od prodaje ovih suvenira u prostoru BioSfere na taj način bi mogli sufinancirati svoj klub.
Kao i sve dosadašnje radionice i ovu je obilježila izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Srpanj 2024.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr