Održana dvodnevna radionica „Obrazovni turizam (škole u prirodi, team-building, radionice, tečajevi, retreat programi, istraživački turizam/nastavne baze)“

Na desetoj od trinaest radionica projekta „Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, u dva je dana sudjelovalo ukupno 19 sudionika. Radionica je održana 6. i 7. svibnja 2021. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (Obrazovni turizam), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projekt BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjak za predmetni oblik turizma bio je Čedo Josipović, profesor kineziologije, instruktor speleologije i instruktor međunarodne organizacije „Outward Bound“, koji ima veliko iskustvo u osmišljavanju, organizaciju i provođenju raznih programa iskustvenog učenja od školskih do team building programa.
Prvi put na ovim radionicama stručnjak je svoju prezentaciju proveo on-line, s obzirom da je večer prije radionice završio u izolaciji, zbog izravnog kontakta s pozitivnom osobom na korona virus.
Nakon uvodne prezentacije, sudionici su do kraja prvog dana u interaktivnoj raspravi predstavili postojeće programe iz područja obrazovnog turizma koji postoje na prostoru BioSfere, naveli poznate im primjere dobre prakse te izdvojili najvažnije probleme s kojima se suočavaju u pripremi, organizaciji i provedbi programa obrazovnog turizma.
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Nakon uvodnih aktivnosti te nekih praktičnih vježbi i igara iz područja team buildinga, sudionici su podijeljeni u tri grupe, koje su zatim kreirale te prezentirale svoje prijedloge proizvoda Obrazovnog turizma.
Grupa „Sise“ prezentirala je program Edukacije učitelja. Cilj programa je kroz dvodnevne radionice educirati učitelje osnovnih škola kako bi što bolje i konkretnije oni mogli pripremiti i provesti programe terenske nastave u zaštićenim područjima. Edukaciju bi provodile stručne službe parkova, a troškovi bi bili pokriveni od Agencije za odgoj i obrazovanje.
Grupa „Ribar“ je predstavila program Edukacije kroz vođenje dnevnika. Ovaj je program primjenjiv u svim parkovima. Iako se radi o jednodnevnom programu koji bi organizirale Javne ustanove zaštićenih područja, cilj programa je kroz tzv. Dnevnik, potaknuti i produžiti boravak sudionika u prirodi, te ga učiniti smislenijim i edukativnijim.
Grupa „Nebo“ prezentirala je program Ljetna škola zaštite prirode. To bi bio petodnevni program za školsku djecu od 6. do 8. razreda, koja bi bila smještena u kampu. Program bi provodili osposobljeni voditelji npr. iz „Outward bounda“, Bioteke i sl., a u bliskoj suradnji sa stručnim službama zaštićenih područja.
I ovu radionicu je obilježila izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Listopad 2023.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr