Održana dvodnevna radionica „Podvodni turizam (ronjenje u svim oblicima, polupodmornice, podmornice, podvodni dronovi)“

Na četvrtoj od trinaest radionica projekta „Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, u dva je dana sudjelovalo ukupno 15 sudionika. Radionice su se održale 25. i 26. ožujka 2021. godine. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (podvodni turizam), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projket BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).

Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjak za podvodni turizam bio je Marko Meštrov, povjesničar i podvodni arheolog. U svoj je prezentaciji Meštrov objasnio osnovne pojmove, kao i zakonske okvire vezane uz podvodni turizam kao gospodarsku djelatnost.

Nakon prezentacije uslijedila je vrlo žustra komunikacija u kojoj su sudionici istaknuli mnoge slučajeve i primjere iz prakse obavljanja djelatnosti iz sfere podvodnog turizma, među kojima su, uz poneku iznimku, uglavnom bili izraženi problemi legislative, zakona i/ili provođenja zakona. Uz zakonski okvir, prvoga smo dana u otvorenoj komunikaciji odredili i ostali elementi i ključni faktori koji čine uspješan turistički proizvod podvodnog turizma (uz zakonsku regulativu ovdje su istaknuti infrastruktura, sigurnost, kvalitetne i zanimljive lokacije te izvođači programa).

Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe od kojih je svaka imala zadatak izabrati, osmisliti i prezentirati po jedan proizvod iz područja podvodnog turizma.

Prva grupa je prezentirala proizvod u čak tri verzije, dvije jednodnevne i jednu dvodnevnu.

Verzija 1 – izlet u kojem ostajemo na području Biogradske rivijere (ostaje se na obali; ne koristi se čamac). Ujutro se uz osnove ronjenja organizira dicovery zaron, poslije podne turistički obilazak Vranskog jezera, a navečer noćna vožnja s polupodmornicom.

Verzija 2 – izlet brodom (maksimalno 12 sudionika)

Ova bi tura bila usmjerena na prirodu i prirodne ljepote i fenomene akvatorija Vrgade, Mone, Žuta, Kornata, a obišla bi se i Magazinova škrila. Izlet bi uključivao discovery zaron i ronjenje s maskom i dihalicom, a gostima bi bio osiguran i lunch paket ili ručak u nekom ugostiteljskom objektu

Verzija 3 – vikend izlet (ciljana publika: obitelji, team building programi…)

Izlet bi počinjao ili u Zadru ili Biogradu, a uz uključene discovery zarone i ronjenje s maskom i dihalicom, sudionici bi noćili pod zvijezdama. Cilj programa je povezivanje sudionika s prirodom.

Druga grupa je predstavila tzv. tradicijski program „Zaronimo među bisere Jadrana“. Cilj programa je, slikovito rečeno, ronjenje u srž naše baštine.

Program bi trajao tri dana, a za provedbu bi nužan bio jedan brod-ronilačka baza, dok bi sudionici bili smješteni na jedrilicama. Ronilo bi se na pomno odabranim lokacijama, a svaki dan bi bio posvećen jednoj temi, koja bi se obrađivala kroz predavanja i urone: tradiciji, kulturnoj baštini i ekologiji.

Oba radionička dana obilježila je iznimno dobra radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.

Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Kolovoz 2022.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr