Održana dvodnevna radionica „Prirodni turizam (istraživanje i promatranje biljnih vrsta, ptica, divljih životinja)“

U okviru projekta „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, održana je dvodnevna radionica na temu „Prirodni turizam (istraživanje i promatranje biljnih vrsta, ptica, divljih životinja)“. Radionica se održala 31. ožujka i 1. travnja 2021. godine u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd, a odazvalo se ukupno 18 sudionika.
Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (prirodni turizam), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projket BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjakonja za prirodni turizam bila je Milena Šijan, profesorica biologije i kemije, a koja ima više od 20 godina iskustva u turizmu i savjetovanju o aktivnostima u prirodi s naglaskom na održivi turizam. U svojoj je prezentaciji Šijan objasnila osnovne pojmove, kao i zakonske okvire vezane uz prirodni turizam kao gospodarsku djelatnost te načela ne ostavljanja tragova u prirodi.
Dio izlaganja posvećen je i nacionalnim parkovima ili parkovima prirode dionicima BioSfere (NP Paklenica, NP Krka, NP Kornati i PP Vransko jezero, PP Telaščica i PP Velebit), koji su predstavili svoje postojeće programe vezane uz prirodni turizam, ali istaknuli i fenomene i lokacije koje nastoje i žele promovirati posjetiteljima kroz takve programe.
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Sudionici su podijeljeni u tri grupe od kojih je svaka imala zadatak izabrati, osmisliti i prezentirati po jedan proizvod iz područja prirodnog turizma. Grupama su dodijeljeni parkovi za koje osmišljavaju proizvod, pa je tako jedna grupa obrađivala PP Vransko jezero, druga PP Teleščica, a treća NP Kornati.
Prva grupa (PP Vransko jezero) je prezentirala specijaliziranu turu „Soko okolovo“ koja se odnosi na vođene ture promatranja ptica na području Vranskog jezera, uz pratnju stručnog vodiča tj. poznavatelja ptičjih vrsta koje se mogu vidjeti na Vranskom jezeru, kao i točnih lokacija gdje ih se može pronaći. Vrste ptica koje su promatraju su grabljivice i sove, a raspoređene su datumski ovisno o vremenu koje je pogodno za promatranje pojedine vrste.
Predložena je i mogućnost da se slični model vođenih tura može primijeniti i za promatranje leptira, orhideja te ljekovitog, samoniklog i jestivog bilja.
Druga grupa (PP Telašcica) je predstavila edukativnu šetnju „Ptice i klice“. Kroz ovu turu sudionici bi promatrali ptice (čiope, vranci, sivi sokol…), a upoznali bi se i sa samoniklim biljem tog prostora. Uz šetnju i piknik, sudionici bi, uz stručno vodstvo i nadzor, bili u mogućnosti nabrati bilje i sami od njega napraviti suvenir: mirisnu sol i/ili čaj.
Treća grupa (NP Kornati) su osmislili program „Geoflora i geofauna“. Radi se o dvije tematski odvojene ture, kojima je zajednički prostor obilaska (Kornati) i njegov temeljni geološki fenomen kruna. U turi promatranja biljaka sudionici bi se upoznali s endemskim vrstama bilja i staništima kamenjarskih pašnjaka. U obilasku na turi „Geofauna“, naglasak bi se stavio na promatranje morskih sisavaca i kornjača te ptičjih vrsta i staništa.
Obje ture bi uključivale posjet destileriji na otoku Kornatu, uz mogućnost degustacije, prezentacije i kupovine njihovih proizvoda i suvenira.
Oba radionička dana obilježila je izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Lipanj 2023.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr