Održana dvodnevna radionica „Transformativni i društveno-korisni turizam (volonterski, socijalni, regenerativni, itd.)“

Na osmoj od trinaest radionica projekta „Centra za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“, u dva je dana sudjelovalo ukupno 19 sudionika. Radionica se održala 22. i 23. travnja 2021. godine. Cilj radionice bio je oblikovati barem jedan proizvod iz predmetnog oblika turizma (transformativni i društveno korisni turizam), a koji će stvoriti dodatnu vrijednost područja koje uključuje projekt BioSfere (Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Zadarska županija).
Prvi dan radionice je nakon predstavljanja projekta BioSfere te upoznavanja i predstavljanja voditelja i sudionika, bio posvećen uvodnim aktivnostima u specifičnosti predmetnog oblika turizma. Stručnjakinja za predmetni oblik turizma bila je Irena Ateljević, znanstvena savjetnica Instituta za turizam, društvena poduzetnica i profesorica te znanstvenica s više od dva desetljeća iskustva na raznim projektima vezanim upravo uz transformativne i regenerativne oblike turizma. Prezentacija s kojom je uvela sudionike u temu bila je iznimno zanimljiva, napredna u promišljanjima i dojmila se svih sudionika radionice.
U uzbudljivoj interaktivnoj diskusiji nakon prezentacije, sudionici su zajedno s Irenom Ateljević, promišljali i raspravljali o važnosti transformativnog i regenerativnog turizma te mogućim pravcima njegova razvoja u budućnosti. Također, kroz primjere dobre prakse usmjeravali smo pozornost na njegovu primjenu na prostoru BioSfere.
Drugi je dan radionice bio posvećen kreiranju i oblikovanju konkretnog proizvoda. Sudionici su podijeljeni u dvije grupe od kojih je svaka imala zadatak izabrati, osmisliti i prezentirati po jedan proizvod iz područja predmetnog turizma.
Zanimljivo je istaknuti da su ovaj puta obje grupe oblikovale proizvode kao model, na način da sadržaj niti jednog od njih nije vezan za određenu lokaciju, već se može primijeniti na bilo kojoj destinaciji koju obuhvaća projekt BioSfere.
Prva je grupa tako predstavila sedmodnevni program KA-OS, što je akronim od Kulinarske Aktivnosti – Očišćene Staze. Cilj je ovog turističko-volonterskog programa da se njegovi sudionici s jedne strane upoznaju i nauče nešto o gurmanskoj tradiciji kraja, kao i o proizvodnji lokalnih namirnica i radu na OPG-ovima, a s druge strane da sudjeluju u konkretnim radnim akcijama koje se tiču uređivanja i čišćenja označenih staza i puteva na tom području. Sudionici bi se izmjenjivali u aktivnostima, tako da bi imali prilike i pripremati hranu i raditi na stazama.
Druga grupa je predstavila također višednevni (najmanje tjedan dana trajanja) volunturistički program s ciljem osobnog razvoja i stjecanja novih iskustava pri povratku prirodi i korjenima. Sudionici bi ovaj program odrađivali na održivim farmama na kojima se tradicionalno uzgajaju koze/ovce i proizvodi sir i/ili proizvodi od vune.
Kao i sve dosadašnje radionice i ovu je obilježila izvrsna radna i kreativna atmosfera, te su svi sudionici izrazili volju i želju za sudjelovanjem i na nekim od sljedećih radionica.
Fotografije dvodnevne radionice pogledajte u galeriji.

Raspored svih radionica dostupan je na linku.

Srpanj 2022.
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Posljednje vijesti

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Javne ustanove „Park prirode Vransko jezero“.

Za više informacija o EU fondovima posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije www.razvoj.gov.hr i stranicu Europskih strukturnih i investicijskih fondova www.strukturnifondovi.hr